PROJEKT "13" PIERWSZE POLSKIE LITERACKIE UNIWERSUM POSTAPOKALIPTYCZNE

sobota, 1 września 2018

Kulinarna Droga ślepców

Idąc za ciosem dorzucam kolejny przepis, tym razem będzie to  wielobarwna kulinarna wariacja o złożonym smaku i niepowtarzalnym aromacie. Prawdziwe szaleństwo. Kulinarna Droga ślepców.






Droga ślepców
Drugie poprawione i rozszerzone wydanie, 2018 
Fragmenty do poczytania:


Całość do kupienia:

Wracając do potrawy, najpierw dorzucę trochę zdjęć :)




Indyk z ryżem i warzywami
Kilogram piersi z indyka. Mięso myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem i kroimy w dość grube pasy. Wrzucamy całość do misy i obsypujemy imbirem i pieprzem. Nie solimy! Sos sojowy załatwi sprawę, ale o tym potem. Dodajemy całe jajko i łyżkę mąki ziemniaczanej. Mieszamy i wstawiamy do lodówki na pół godziny. W tym czasie grubo kroimy warzywa, najlepiej w paski. Duże kawałki. Paprykę czerwoną i zieloną, kapustę pekińską, młodą żółtą cukinię i pieczarki. Drobno kroimy - w zapałkę - por, seler i marchew. Mięso smażymy i przerzucamy do garnka. Na patelni po mięsie smażymy, a później po dolaniu wody dusimy do miękkości seler oraz marchew i przekładamy wszystko do garnka z mięsem. Na patelnię wrzucamy dwa posiekane ząbki czosnku i po tym jak uwolnią aromat, łyżką cedzakową przenosimy je do garnka z mięsem (pod garnkiem ma być wyłączony palnik!). Na patelni lądują warzywa, które dusimy na małym ogniu. W końcowej fazie redukowania, po kilku minutach, ścieramy  - do warzyw - na drobnej tarce skórkę z dwóch sparzonych wcześniej cytryn. Wciskamy sok z jednej cytryny i wlewamy cztery łyżki sosu sojowego. Po chwili wszystko mieszamy z mięsem w garnku. Ryż powinien być al dente. Proporcje ryżu do wody. Na każdą szklankę ryżu 1,5 szklanki wody. Ryż płuczemy, wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy pod przykryciem. Kiedy woda zacznie wrzeć, zmniejszamy płomień na najmniejszy i dalej pod przykryciem (nie wolno zaglądać :)) gotujemy przez 10 minut. Później zostawiamy ryż na rozgrzanym i wyłączonym palniku na kolejne 10 min. Po tym czasie ryż jest gotowy. Nie musimy go solić, bo jak wiadomo sos sojowy załatwi sprawę. :) W fazie oczekiwania na ryż, kiedy już dochodzi, możemy podgrzać mięso z warzywami. Włączamy palnik pod garnkiem i dolewamy 300 ml gorącej wody. Całość mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Wyłączamy ogień. Gotowe. Do smaku doprawiamy sosem sojowym, sokiem z cytryny i imbirem. Ma być ostro, kwaśno i słono. Trochę też słodko. :) Uchylamy pokrywkę od garnka z ryżem i nakładamy go na talerz, na górze tworzymy kopiec z warzyw i mięsa. Jeszcze trochę sosu sojowego, imbiru w proszku i soku z cytryny. Smacznego! Ale kolory i aromaty... Jaki smak. Samo zdrowie!